Ayurveda

De kunst van het leven

Ayurveda (= inzicht in het leven) is een zeer oude wetenschap, ontstaan ongeveer 5000 jaar geleden. Het is een zeer krachtige gezondheidsleer met haar wortels in India en wordt erkend door de WHO (World Health Organisation).

Ieder mens is uniek! Binnen de leer van de Ayurveda is er geen scheiding van lichaam en geest.Om tot een hoger doel in het leven te komen, is een goede gezondheid van lichaam en geest een voorwaarde. Leefgewoonten en leefomgeving worden gebruikt om de juiste harmonie te vinden. Hierbij zijn drie natuurkrachten (dosha’s)

actief: vata/beweging,pitta/transformatie en kapha/structuur. Onze zintuigen zijn het communicatiemiddel tussen individu en natuur. De natuur is in beweging (seizoen, dagdeel, leeftijd) en vraagt van het individu een continue aanpassing. Wanneer dat niet lukt raakt het individu uit balans en kan er ziekte ontstaan. Ayurveda kent vele mogelijkheden om weer terug in balans te komen.

BEHANDELINGEN:

1 —  Consulten:

Intake met adviezen in leefstijl, voeding en bewegingTijdens het consult worden uw voedingspatroon en leefstijl besproken. Daarop krijgt u een advies die bij uw type en klachten hoort. In overleg maak ik een haalbaar schema waarbij u veranderingen rustig invoert in uw leefwijze. U krijgt binnen een week een e-mail met alle adviezen op schrift. U mag dan per telefoon of email vragen stellen. Vervolgconsult is er om de juiste afstemming te krijgen over het resultaat en eventuele adviezen bij te stellen.

2 — Massages:

Alle massages worden geïntegreerd in een consult.

Lichaamsmassage/ Abhyanga

Totaalmassage 

Gedurende 80 minuten wordt warme kruidenolie over uw hele lichaam, ook het hoofd, aangebracht en ingemasseerd met de palmen van mijn hand. De massage is mild en verzorgend, en is daarmee een weldaad voor lichaam en geest. Het aanraken van handen en warme olie met de huid werkt in op ieders gevoel van welzijn en geborgenheid. Het ayurvedisch masseren brengt tevens de energiestroom weer op gang. De massage en de olie openen de poriën en vastgezette emoties in dieper gelegen weefsels lossen hierbij op.

Deelmassage met olie, poeder, stempels of (zijden) handschoenen.

Een deelmassage (zonder hoofdmassage) van bijvoorbeeld rug, hoofd, schouders, voeten is ook mogelijk.

Marma drukpunt massage.

Marma’s zijn ‘energiecentra’ in het lichaam waar prana (lees levenskracht) zich verzamelt en stroomt. Door  behandeling van deze marma’s vloeit prana van de therapeut naar de client. (Vergelijk water dat van een hoger naar een lager niveau stroomt). Dit is altijd een onderdeel van de massage, maar kan ook als een aparte behandeling worden ingezet. Vooral wanneer het te intensief is om het hele lichaam te masseren.

Speciale hoofdbehandelingen met olie-gietingen

Shirodhara is een behandeling van het hoofd met speciale warme olie. De olie wordt gedurende bepaalde tijd over het voorhoofd en haren  gegoten. Deze behandeling is erg geschikt om alle zintuigen in balans te brengen. Het effect is optimaal wanneer het wordt voorafgegaan door een lichaamsmassage.